[O2] Łańcuchy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pichor
    Classic
    • 2009
    • 4

[O2] Łańcuchy

To sa opony do Golfa 2 jak wsadzi mu sie felge 15", gdzie fabrycznie bylo 13"

195/65/15 to dla Ciebie
    Pichor
  • MarKoc
    Classic
    • 2007
    • 16

[O2] Łańcuchy

Czy ma ktoś wiedzę i doświadczenie na temat łańcuchów do OII do rozmiaru 205/55 R16.
    W zeszłym roku szukałem i w markowych łańcuchach nie było wersji do OII i tego rozmiaru. Podobno jest to kwestia małego prześwitu pomiędzy kołem a nadkolem.
    Czekam na jakieś propozycje w rozsądnej cenie.

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W tabeli masz podane do jakich rozmiarów możesz stosować łańcuchy, a do jakich nie.
      Załączone pliki
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• MarKoc
        Classic
        • 2007
        • 16

No to widzę, że nie będzie łańcuszków bo mam felgi alumniowe 6,5 J x 16.
        Trzeba będzie przygotwać saperkę i piasek. :cry:

Komentarz

• magart
          Ambiente
          • 2008
          • 146

Wiesz co na pocieszenie napiszę Ci, że ja jeszcze łańcuchów nie używałem, chociaż swego czasu sporo jeździłem na narty tu i tam.
          Nawet więcej, raz jechałem z Korbielowa i przez nadgorliwców co sobie chcieli sprawdzić jazdę na łańcuchach takie wyrwy/tarka były porobione, że wytrzepało mnie za wszystkie trasy. Zastanawiałem się po jakiego grzyba im łańcuchy jak droga płaska??
          Np. na Słowacji natomiast nikt tego nie używał. Mało tego nikt tam soli nie sypał na drogę tylko taki fajny żwirek przez co nie było kłopotu nawet ze sporymi podjazdami.
          Fakt łańcuchy trzeba mieć ale, z ich użyciem trzeba rozsądnie.
          a jednak GOLF...

www.magaczewski.pl

Komentarz

• PaPi
            Classic
            • 2008
            • 30

Co roku jezdze na narty w Alpy i nie wyobrazam sobie dojazdu bez lancuchow przynajmniej w kilka miejsc. Nie pisze o jakichs niedostepnych chatkach polozonych w srodku niczego ale o regularnej jezdzie po drogach "krajowych".
            Np. podczas zeszlorocznego dojazdu do Livigno od strony Szwajcarskiej nie bylo mozliwosci podjechania pod przelecz bez lancuchow.
            Bylem swiadkiem akcji gdzie autobus (bez lancuchow) na hamulcu zeslizgnal sie na stojacego przed nim (tez bez lancuchow) SUVa. Podczas gdy obok podjezdzali ci, ktorzy lancuchy zalozyli....
            Niespecjalnie rozumiem jaka jest roznica pomiedzy 6Jx16 a 6.5Jx16, ze nie da sie zalozyc lancuchow na ta ostatnia felge. Na "oko" odleglosc od nadkola jest wystarczajaca, tym bardziej, ze w te same nadkola wchodza i 17' i 18'.

[ Dodano: Wto 02 Gru, 08 18:32 ]
            Co do lancuchow firmowych, podobno bez problemu pasuja takie Pewagi.

Komentarz

• shado
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 5315
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

PaPi, ale to nie chodzi o to, żeby pasowały na rozmiar 205/55 R16 tylko, żeby po założeniu nie uszkodziły nic w samochodzie. Gdzie masz informację, że te łańcuchy mogą być użyte do OII na 205/55 6,5 J x 16?
              Ja bym bazował na tym co podaje producent.

Komentarz

• PaPi
                Classic
                • 2008
                • 30

Jaki producent lancuchow podaje model samochodu czy tez szerokosc felgi ?
                A moze skoda firmuje (i poleca) lancuchy o danych szerokosciach ?
                Bo nawet na chlopski rozum - felga 6.0 od 6.5 rozni sie szerokoscia o 0.5 cala (czyli ok. 1.5cm). W feldze szerszej opona powinna byc bardziej oddalona od nadkola, dlatego niespecjalnie rozumiem ta tabelke.

Komentarz

• fernando
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1890

Zamieszczone przez PaPi
                  Bo nawet na chlopski rozum - felga 6.0 od 6.5 rozni sie szerokoscia o 0.5 cala (czyli ok. 1.5cm). W feldze szerszej opona powinna byc bardziej oddalona od nadkola, dlatego niespecjalnie rozumiem ta tabelke.
                  Pewnie od nadkola owszem, ale - również na chłopski rozum - może być tak, że ta szersza wchodzi bardziej do środka, przez co jest niebezpieczeństwo uszkodzenia czegoś od strony wewnętrznej nadkola. Ja bym się nie odważył chyba kombinować, zwłaszcza w takim zakresie...

Komentarz

• PaPi
                    Classic
                    • 2008
                    • 30

Czy jakichs producent lancuchow jako ich wyroznik podaje szerokosc felgi ?

[ Dodano: Sro 03 Gru, 08 00:00 ]
                    jakis oczywiscie ops:

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

IMO chodzi o odleglosc felgi a dokladnie balona opony od amortyzatora. Przy tych felgach 6,5 moze byc problem, ja mam 6,5 ale z innym ET i lancuch wchodzi, ale nie bylo okazji pojezdzic dluzej z nimi.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• PaPi
                        Classic
                        • 2008
                        • 30

Z ta odlegloscia to amortyzatorow byloby to jakies wyjasnienie, tylko dlaczego dla felg o wielkosci 15 cali i szerokosci 6.5 juz niby jest ok ?
                        Skad jest ta tabelka ?

Komentarz

• fernando
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1890

Zamieszczone przez PaPi
                          dlaczego dla felg o wielkosci 15 cali i szerokosci 6.5 juz niby jest ok ?
                          To jest dla węższej opony (195/65 R15), może dlatego...

Komentarz

• blackspot
                            Rider
                            • 2007
                            • 291

Zamieszczone przez PaPi
                            Czy jakichs producent lancuchow jako ich wyroznik podaje szerokosc felgi ?

[ Dodano: Sro 03 Gru, 08 00:00 ]
                            jakis oczywiscie ops:
                            Szerokość to jedno a do tego jeszcze dochodzi rózny offset jaki mają felgi i możesz mieć niezłe kuku. Producencji łancuchów podaja tylko na jakiej wielkości koło mozna zamontować jaki łańcuch i z ich punktu widzenia to wystarcza. Czy daną felgę o określonej szerokości i offsecie wraz z łańcuchem można zamontować do konkretnego pojazdu podaje jego producent i tego się trzeba trzymać.
                            Powered by Rogalotti + DSG

Komentarz

• shado
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 5315
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez PaPi
                              Skad jest ta tabelka ?
                              Tabelka pochodzi z książki serwisowej OII.

Komentarz

• Skłodi
                                Ambiente
                                • 2008
                                • 186
                                • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Cześć,
                                nie mogę znaleźc tabelki z testami łańcuchów ADAC, :?
                                mogłby ktoś wkleić linka, albo polecić jakiś model?
                                BLUELIGHT.PL
                                ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k

Komentarz

• b-bar01
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 985
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

widać z tego że w O2 trzeba stosować stara szkołę w/g której na zime trzeba dawać węższe koła, w tym wypadku 195/65/15, wtedy łańcuchy wejdą a i opony bedą tańsze znacznie
                                  *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• mizerd
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 151

http://hossa.pl/go/_adv_search/index...d2f046bae&item[update]=1&id=6&item[group1]=osobowe+16%27%27&item[group2]=205%2F55
                                    Tutaj masz łańcuchy na 16"205/55
                                    Perfect Service by DobryGrześWawa
                                    Octavia 1,9 BXE 105 KM
                                    Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

• b-bar01
                                      Elegance
                                      • 2007
                                      • 985
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez mizerd
                                      Tutaj masz łańcuchy na 16"205/55
                                      niestety większość sie nie nadaje, jedyne które mozna rozważać to te co maja ogniwa <9mm ale tu trzeba spytać fachowców bo producent skody zabrania, albo kupić mniejsze koła np. 195/65/15

Komentarz

• przemo9
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 228
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ale tak myślę, że lepiej byłoby wybrać - do 16 - te z mniejszymi ogniwami: 10 , 9 mm
                                        O II fl kombi elegance

Komentarz

• b-bar01
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 985
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

przemo9,
                                          max. 9mm

Komentarz

• golibroda
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 530

Otworzyłem sobie tą stronkę: http://hossa.pl/go/_adv_search/index...p2%5D=195%2F65

wybierając koła 15" i opony 195/65 i dostałem wyniki. Czytając opisy nasunęły się pytania (jeśli chodzi o te tańsze wersje):

1. stal niemanganowa - manganowa (manganowa lepsza?)
                                            2. ogniwo 12 lu 9 mm (9mm lepsze dlaczego?)
                                            3. z gumą napinającą do samochodów z ABS/ESP ( są specjalne łańcuchy gdy ma się ABS ?)
                                            4. montaż bez najeżdżania (są inne ?)
                                            5. drut czworokątny do jazdy po lodzie (a tamte są inne druty ?)

Interesują mnie szczególnie początkowe pozycje cenowe w granicacg około/do 200 zl. Coś z pierwszych pięciu pozycji.

Teraz mam łańcuchy (przy innym samochodzie bez abs) na których jeździłem po polskich i słowackich górach - za niewielkie pieniądze (z 50zł) i sprawowały się dobrze. Zwykłe z gumą napinającą zakladane na stojący samochód.

Podpowiedzcie proszę o co w tym chodzi. Na co zwrócić uwagę ?
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• przemo9
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 228
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez golibroda
                                              Otworzyłem sobie tą stronkę: http://hossa.pl/go/_adv_search/index...p2%5D=195%2F65

wybierając koła 15" i opony 195/65 i dostałem wyniki. Czytając opisy nasunęły się pytania (jeśli chodzi o te tańsze wersje):

manganowa lepsza: mocniejsza ,mniej koroduje

9 mm lepsze: drobniejsze ogniwo lepiej się układa na oponie , chyba trochę mocniejsze- więcej materiału (przy ogniwie 9 mm niż 12 mm ) na tym samym odcinku długości, chyba większy "komfort" jazdy, mniejsza szansa że o coś w nadkolu się zaczepi się i urwie

3. z gumą napinającą do samochodów z ABS/ESP ( są specjalne łańcuchy gdy ma się ABS ?)

nie wiem dokładnie - guma na "bieżąco" nieco poprawia-koryguje - naciągnięcie napięcie łańcucha- dzięki temu ten dokłądniej i pewniej trzyma się koła, po założeniu i tak należy po kilkunastu metrach stanąć i sprawdzić ułożenie i napięcie łancucha na kole

stare drabinkowe wymagały "najazdu": rozkładasz przed kołem (jak gąsienicę czołgową) i najeżdżasz na nie, a potem dalej zakładasz na koło i zapinasz

nie wiem

Ja mam te:
                                              http://hossa.pl/p,pl,sim-eco-80,lanc...sobowych.html- były zakładane do peugeota 307 na koło stalowe 15 z oponą 195/65 i było OK

Interesują mnie szczególnie początkowe pozycje cenowe w granicacg około/do 200 zl. Coś z pierwszych pięciu pozycji.
                                              Obecnie mam zimowe opony na 15 ori felgach stalowych i myślę, że nie powinno być problemów z założeniem i jazdą na łańcuchach.,
                                              Jeżeli skoda nie widzi możliwości zakładania łancuchów na ori felgi 16 , to osobiście nie próbowałbym zakładać żadnych łańcuchów...

[ Dodano: Nie 20 Gru, 09 12:54 ]
                                              sorry: mam te Nazwa: Łańcuchy SIMAKA Eco/ SkiPass 80 do_samochodów_osobowych
                                              Producent: SIMAKA
                                              ID: sim-eco-80
                                              Dostępność:jest

Cena brutto 175.00 PLN

[ Dodano: Nie 20 Gru, 09 13:07 ]
                                              a jeszcze znalazłem takie coś :

2. Łańcuchy śniegowe na koła 16" dla
                                              opon 205/55 R16 lub na koła 17" dla
                                              opon 205/50 R17 (CEP 800 001)

w katalogu Orginalnych akcesoriów dla skody Octavii kombi :wink: :P :lol: 8)
                                              ciekawe ile to stoi??? :roll:
                                              O II fl kombi elegance

Komentarz

• golibroda
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 530

A dleczego akurat te: SIMAKA Eco/ SkiPass 80 do_samochodów_osobowych ?

Ktoś zna odpowiedzi na moje pytania :?:
                                                Pozdrawiam
                                                Piotr

Komentarz

• mizerd
                                                  Ambiente
                                                  • 2007
                                                  • 151

[quote="golibroda"]Otworzyłem sobie tą stronkę: http://hossa.pl/go/_adv_search/index...p2%5D=195%2F65

1.nie znam ale czy naprawdę ma to aż takie znaczenie? Ile km zamierzasz na nich przejechać? Myślę że jedna i druga spełniać będzie wymagania.
                                                  2.wyczytałem gdzieś że 9mm bardziej do samochodów z ABS oraz jeśli są wymagania przez producenta typu prześwit.
                                                  3.nie wiem o co chodzi?Może o samonapinacz (łańcuch jest cały czas napięty dzięki temu systemowi)jeśli go nie ma po założeniu łańcuchów(większości przynajmniej tych tańszych modelach) po wstępnym założeniu i przejechaniu kilku metrów, gdy łańcuchy się wyrównają na kole należy je ręcznie dociągnąć aby skasować luzy łańcucha na kole.
                                                  4.z najeżdżaniem było kiedyś teraz tylko bez. Zakładasz na stojącym samochodzie
                                                  5.Chyba chodzi o przekrój drutu. Są o przekroju okrągłym i czworokątnym.(ale do końca nie jestem pewien.

Uff ale mi się nudziło. Mam nadzieję że pomogłem. Wożę łańcuchy już 3 lata użyłem ich raz przez parę metrów ale nie pokonał bym tej odległości bez nich. Jeśli jeździsz w góry to kup bo warto mieć je może nie najdroższe ale też nie najtańsze z Supermarketu. Najlepiej tańsze ale markowe np Simaka Koning itp
                                                  Pozdrawiam
                                                  Perfect Service by DobryGrześWawa
                                                  Octavia 1,9 BXE 105 KM
                                                  Uniden PC68XL+SIRIO AS-100

Komentarz

Pracuję...